tirsdag 25. januar 2011

Året 2010 i bilder, fra a til å

Selv om jeg ikke er noen veldig aktiv hobbyfotograf blir det allikevel tatt noen tusen bilder i året. Dessverre gjør jeg ofte lite med bildene i etterkant. Etter en ide fra noen kjentfolk bestemte jeg meg for å oppsummere året som gikk, ved hjelp av bilder. Siden jeg tilbragte halve året på Bjørnøya er selvsagt mange av bildene derfra. En urimelig stor andel kanskje, man skulle nesten tro at det ikke er noe som er verdt å ta bilde av her hjemme. Sannheten er vel mer at hjemme har hverdagen en tendens til å bli en rutine, og man glemmer å legge merke til tingene rundt seg. Uansett, her følger smakebiter fra min opplevelse av 2010.

A - Arktisk lillebror.
Fratercula arctica kan oversettes med "arktisk lillebror". Det er ikke mye dyreliv på Bjørnøya, bortsett fra fugler. På våren trekker mange ulike fugler nordover, og lundefuglen er min klare favoritt.

B - Bjørnøya.
Havna på Bjørnøya en vårdag, med en del drivis inne ved land.

C - Catalinavraket.
28. mars 1954 fløy luftforsvarets Catalina-sjøfly fra Tromsø for å droppe postsekker til de meteorologiske stasjonene på Bjørnøya og Hopen, og til gruvesamfunnene i Longyearbyen og Ny-Ålesund. Etter å ha foretatt alle postslippene ble kursen satt mot Tromsø igjen, og etter 13 timers flyvning kom flyet nok en gang inn over Bjørnøya. Der var det tett snødrev, og flyet gikk i bakken da det skulle foreta en sving. Av besetningen på åtte, pluss en passasjer, var det kun en overlevende. Flyvraket kan ses den dag i dag.

D - Drivis.
Havna på Bjørnøya, sett fra bakken opp mot stasjonen. Havna begynner å fylles av drivis. Tar jeg mye feil om jeg påstår at det er pannekakeis?

E - Eerkki.
En rakrygget, elegant turkompis med fast tilhold på Bjørnøya. Lider av tvangstanker som gjør at han må bæsje oppå hauger. Noe som medfører komiske resultater for tilskuerne, når han faller ned av brøytekanter og liknende, i forsøk på lage en liten varde av sine etterlatenskaper.

F - Formaninger.
Et hvert samfunn trenger regler for å fungere. Noen steder kan det kanskje bli litt mye av det gode. Et lite utdrag av plakater på den meteorologiske stasjonen på Bjørnøya.

G - Gammelradioen.
Som navnet sier, det gamle bygget til Bjørnøya radio, bygget i 1947. Her jobbet, og bodde, telegrafistene fram til det nye stasjonsbygget, "hotellet", ble tatt i bruk i 1968.

H - Hann i overgangsdrakt.
Når våren kommer på Bjørnøya er besetningen flinke til å observere fuglelivet. Iveren etter å artsbestemme individer kan ofte være større enn kunnskapen, og da kan det være fint å ta kontakt med noen pippologer på fastlandet. Etter å ha sendt en mail med bilde av denne titingen, fikk jeg informasjon om at det var en bjørkefink. Mer spesifikt; en hann i overgangsdrakt.

I - Isbjørn.
Riktignok ikke så bra bamsebilde, siden lyset var fraværende og jeg derfor måtte skru opp iso-verdien, men et bilde av vinterens konge var allikevel på sin plass.

J - Jeg.
Selvportrett, tatt i Kautokeino. Og, ja, det var kjølig den dagen, drøyt tredve kuldegrader.

K - Kiting.
Det skal ikke stå på innsatsen. Selv om kiten kanskje var i største laget og kiteren trengte en person eller to som lodd, for å holde beina på bakken.

L - Lokkestaur.
Rundt om på Bjørnøya står det flere steder lokkestaur. Disse var ment for å tiltrekke seg isbjørnens oppmerksomhet. Ved lokkestauren sto også gjerne et selvskudd; en rifle var festet i tilknytning til et åte, riflen gikk så av når isbjørnen trakk i åtet.

M - Månen.
Bildet er tatt uten stativ, men med billedstabilisator. Fra Bjørnøya.

N - Naturformasjoner.
Sylen, utenfor fuglefjellet sør på Bjørnøya. Sylen er omtrent åtti meter høy.

O - Omlasting.
Russerbåter driver omlastning i kveldssola utenfor Bjørnøya.

P - Pomorhandel.
Stopping av en sokk - pris: ei flaske vin.

Q - QNH.
QNH er lufttrykket i forhold til høyeste punkt på rullebanen, redusert til havets nivå etter standardatmosfæren. Brukes i værinformasjon til fly- og helikoptertrafikk. Sysselmannens Super Puma lander på Bjørnøya.

R - Rev.
En fjellrev springer forbi stasjonsvinduene, et sjeldent syn på Bjørnøya i 2010.

S - Symmetri.
Kautokeino 26. november, klokka 13.23.

T - Traktor.
Det er hardt å være traktor på ishavet. Den kasserte John Deer'en på Bjørnøya.

U - Underhengende last.
Sysselmannsbåten, Nordsyssel, kommer ned til Bjørnøya med utstyr til restaureringen av Hammerfesthuset, og Airlift flyr tingene i land.

V - Votter.
På tur till Laksvatnet for å fiske. Den meteorologiske stationen på Bjørnøya i det fjerne.

W - Wenche.
Mamman min. Her sammen med pappa på julaften, pyntet for anledningen.

X - XT.
Min nye terrengsykkel, som jeg fikk alt for få turer på i høst før snøen kom.

Y - Yggdrasil.
Verdenstreet. En ask (i dette tilfellet fremstilt ved ei bjørk) med grener som rekker ut over hele verden, og opp over himmelen.

Z - Zen.
Å oppnå oppvåkning ved å dyrke fram en sinnstilstand av umiddelbar tilstedeværelse, uten å filtrere inntrykkene intellektuelt. Fisketur til Biggejavri, Kautokeino.

Æ - Ærfugl.
En hann og ei hu tar en pause i rugeplassletinga, og tar seg en dupp i dammen utenfor radioen på Bjørnøya.

Ø - Øde.
Elgjakt i Anarjohka nasjonalpark, noen dagsmarsjer unna nærmeste vei.

Å - Åsted.
Noe er på ferde! Eller er det bare sånn at kjøtt vokser på trær? Elgjakt i Anarjohka nasjonalpark.

4 kommentarer:

Thor Morten Wirkola sa...

Fantasifullt. Du tar adskillig flere bilda enn meg. Men vi har samme bruken. Lagres! Ett og anna kommer på bilderamma i stua. Ellers så er de i råformat å fyller dvd og hdd..
TM

A-C sa...

Takk, takk. Ideen er stjælt fra Birgit og Anders, sjekk ut http://lynvingen-blogg.blogspot.com/

Hadde drøyt 3800 bilder på harddisken fra 2010, litt gøy å gjøre noe med dem. Her kommer få på veggen, men noen på nett. Det er tidkrevende å redigere bilder, men morsomt og trivelig, høver godt å gjøre om kvelden mens man hører på radio.

Du får ta utfordringa, TM, og lage året i bilder du også!

Jukselapp sa...

Fine bilda!!

A-C sa...

Takktakk! :)