søndag 5. desember 2010

Baderomsproblematikk

På badet mitt, som på så mange andre bad, står doen rett ved siden av vasken. Om dette skyldes at det skal være kort vei til å vaske hendene etter dobesøket, kriseløsning dersom magen slår seg totalt vrang og man trenger avløpsmuligheter i begge ender, eller rent praktiske hensyn som vann- og avløpsrør, vites ikke. Uansett, kombinasjonen do og vask i nær tilknytning kan være uheldig.

De fleste bad har en eller annen form for hylle eller skap (gjerne i tilknytning til et speil) over vasken. I disse hyllene og skapene oppbevarer man ofte sanitærprodukter som tannkrem, hudkrem, parfyme og så videre. De uheldige konsekvensene av baderomsutformingen beskrevet ovenfor er ren fysikk.

En gjenstand som står i hylla over vasken, for eksempel en tannkremtube, har stillingsenergi. Denne stillingsenergien kan omformes til bevegelsesenergi, ved at den faller ned fra hylla. Dersom denne tannkremtuben skulle treffe oppi vasken, på motsatt side av doen, så vil vaskens utforming (som likner litt på en hoppbakke) gjøre tannkremtuben luftbåren. Kombinasjonen av den fallende gjenstandens, i dette tilfellet tannkremtubens, fart og bane har ved flere tilfeller vist seg å være slik at innertreff i doen er uunngåelig.

Det eneste som kan være mer uheldig enn do-vask kombinasjonen er åpen-hylle-rett-over-do kombinasjonen. I dette tilfellet er det stort sett fritt-fall-problematikk som oppstår. Mitt baderom er også innredet for å dekke dette.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hva med å ha dolokket nede... :-)

A-C sa...

Prøver å huske på det når jeg skal ha gjenstander som står litt kronglete til. Men blir vel som guttenes tendens til å la doringen stå oppe.. :)